- La Fundación Bertelsmann i la fundació Empieza Por Educar van celebrar ahir l’esdeveniment ‘Orientació professional en xarxa, clau d’un model d’èxit educatiu’ per a inaugurar el nou curs del projecte Xcelence – Escoles Que Inspiren.
- El projecte busca enfortir els sistemes d’orientació al voltant de 80 centres educatius de Catalunya a través d’un marc de referència (Xcelence), la formació d’un nou rol, el Coordinador d’Estratègia Acadèmicoprofessional, i la implicació del sector professional i l‘administració pública
- L’acte va comptar amb la participació de Rut Ribas, directora general d’Alumnat del Departament d’Educació, Josep Monràs Galindo, diputat de l’Àrea d’Educació, Joventut i Esports de la Diputació de Barcelona, Joan Guàrdia Olmos, Rector de la Universitat de Barcelona, entre altres.
Barcelona, 3 de novembre de 2022 – La Fundación Bertelsmann i la fundació Empieza Por Educar treballen des del 2020en la creació de les bases d’un model d’orientació col·laboratiu a fi de millorar la preparació dels estudiants per al món acadèmic i professional amb el programa Xcelence – Escoles Que Inspiren. Amb la celebració de la trobada ‘Orientació professional en xarxa, clau d’un model d’èxit educatiu’ en el Paranimf de la Universitat de Barcelona, va quedar palès el compromís d’organismes i institucions per vertebrar aquesta iniciativa, que compta amb la col·laboració del Departament d’Educació, la Diputació de Barcelona i més de 10 ajuntaments i amb el suport de JP Morgan.
Xcelence – Escoles Que Inspiren és un programa d’orientació basat en estàndards internacionals que busca enfortir i millorar els sistemes d’orientació en els centres educatius i s’articula sobre el model de referència en l’orientació Xcelence, desenvolupat per la Fundación Bertelsmann. Xcelence – Escoles Que Inspiren també impulsa un nou rol professional en l’orientació, identificat com a Coordinador d’Estratègia Acadèmicoprofessional (CEAP), que promou i secunda la fundació Empieza Por Educar a través d’un programa de formació i acompanyament per a desenvolupar una estratègia d’orientació en col·laboració amb agents locals i de l’ecosistema professional.
Durant l’últim curs, més de 2.400 estudiants de Catalunya van participar en activitats per descobrir el món professional. Aquestes accions van incloure més de 70 visites a empreses i xerrades amb professionals, i la sèrie de vídeos Professionals Que Inspiren.
En l’obertura de l’esdeveniment, a càrrec de Joan Guàrdia Olmos, Rector de la Universitat de Barcelona; Josep Monràs Galindo, diputat de l’ Àrea d’Educació, Joventut i Esports de la Diputació de Barcelona; Clara Bassols, directora de la Fundación Bertelsmann, i Carles López, director de la seu de Catalunya de la fundació Empieza Por Educar, ja es va apuntar a la importància i el valor del treball en xarxa regional com una de les propostes competitives del projecte Xcelence – Escoles Que Inspiren en la seva implementació a Catalunya.
La Fundación Bertelsmann i la fundació Empieza Por Educar desenvolupen des de l’any 2020 el projecte Xcelence-Escoles Que Inspiren, en el qual participen al voltant de 80 centres educatius de Catalunya i prop de dos-cents centres educatius públics i concertats de la Comunitat de Madrid. En aquest sentit, Hannes Brandt, project manager de la Fundación Bertelsmann, i Quim de Gispert, project manager de la fundació Empieza Por Educar, han remarcat que “a partir d’un marc de referència, com és Xcelence, i de la consolidació d‘un CEAP, és fonamental que tots els agents que hi intervenen entenguin com poden contribuir que la orientació professional sigui de qualitat, fent que la connexió de l’alumne amb el món professional sigui real”.
El projecte Xcelence – Escoles Que Inspiren compta amb el finançament de J.P. Morgan per valor de 2,3 milions d’euros i s’emmarca en una iniciativa internacional denominada Global Career Readiness Initiative, que té com a objectiu preparar els joves per al món laboral i impulsar la recuperació econòmica inclusiva. D’aquesta manera, Espanya és un dels 10 països a nivell global i el primer europeu a rebre inversions sota aquest programa mundial.
Orientació professional en xarxa, peça fonamental per a un model educatiu d’èxit
En el debat, en el qual han participat Roser Cervera, subdirectora general d’Orientació, Participació i Benestar de l’Alumnat; Jaume Fàbregues, president de la Cambra de Comerç de Girona; Marta Ferrer García, Vicerectora d’estudiants i participació de la Universitat de Barcelona; i Teresa Sambola, coordinadora de l’Àrea d’Educació, Esport i Joventut de la Diputació de Barcelona, s’ha posat de manifest la necessitat de l’arribada d’un nou marc legal a través del nou decret específic sobre orientació, element clau per aconseguir l’èxit educatiu de l’alumnat, que està preparant el departament general d’Orientació, Participació i Benestar de l’Alumnat. Destaca el consens de tots els participants a l’hora d’afirmar que l’orientació professional és un element fonamental per assegurar l’èxit educatiu de l’alumnat. Alhora, també s’ha posat de relleu la necessitat de valorar el paper del món local com a gran coneixedor de les necessitats educatives i empresarials del territori. Finalment, Jaume Fàbregues ha apel·lat a “trencar les barreres entre el món educatiu i l’empresarial, tractant de fer les coses de forma diferent per tal de minimitzar el desajust entre oferta i demanda”. La taula va comptar amb Miquel Solé, expert en orientació i assessor del projecte Xcelence – Escoles que Inspiren, com a moderador.
Finalment, Raquel Caballero, CEAP de l’IES Santa Eulàlia (Terrassa); Marta Puigdengolas, Directora de Recursos Humans de LAMP (Terrassa) i alumnes de l’IES Santa Eulàlia han presentat la seva experiència de connexió amb el món professional, un cas d’èxit d’orientació. Aquesta taula de debat ha estat moderada per Javier Lacárcel Soto, cap del servei d’orientació i acció educativa a l’Ajuntament de Terrassa.
Rut Ribas, directora general d’Alumnat de la Conselleria d’Educació de la Generalitat de Catalunya, encarregada de la cloenda de l’esdeveniment, va remarcar que “cal que l’orientació educativa passi per un procés de transformació. Apostar per un acompanyament, orientació personal, educativa i professional, real al llarg de totes les etapes educatives. Perquè apostar per una orientació real és construir un projecte de futur.”