Martes, 28 de Junio 2022 /#orientacionprofesional

El projecte Xcelence-Escoles Que Inspiren a Catalunya celebra el tancament de curs i aspira a doblar el nombre de centres el pròxim any

En el marc del projecte Xcelence - Escoles Que Inspiren, impulsat per la Fundació Bertelsmann i Empieza Por Educar, amb el suport de J.P. Morgan.
  • La Fundació Bertelsmann i Empieza Por Educar, en col·laboració amb l’Ajuntament de Viladecans i el suport de JP Morgan han organitzat  l’esdeveniment de tancament de curs «Cap a un model d’orientació professional en xarxa» amb representants institucionals i de l’entorn educatiu i empresarial de Catalunya.
  • L’acte ha comptat amb la participació de Carles Ruiz Novella, alcalde de Viladecans; de Clara Bassols, directora de la Fundació Bertelsmann; i de Beatriz Morilla, directora general de la Fundació Empieza Por Educar.
  • Durant aquest curs acadèmic, una cinquantena de centres i més de 2.400 alumnes a Barcelona, Hospitalet de Llobregat, Granollers, Terrassa, Viladecans, Vilafranca del Penedès, Lleida i Tarragona han participat en alguna activitat d’orientació professional en el marc d’aquesta iniciativa.

Viladecans, 28 de juny de 2022 – La Fundació Bertelsmann i la Fundació Empieza Por Educar, junt amb el suport de J.P. Morgan i de l’Ajuntament de Viladecans, han organitzat avui un esdeveniment sobre el model d’orientació professional basat en el treball en xarxa, en el que han participat més de 15 persones, entre representants institucionals i de l’entorn educatiu i empresarial, i alumnes de Catalunya. Sota el títol “Cap a un model d’orientació professional en xarxa”, aquest acte ha tingut lloc amb motiu del reconeixement de la participació en el projecte Xcelence-Escoles Que Inspiren d’una cinquantena de centres educatius durant els dos últims cursos escolars.

Aquesta iniciativa, basada en els millors estàndards internacionals, promou l’orientació integral i de qualitat en els centres educatius per tal de combatre l’abandonament escolar prematur i millorar les oportunitats d’orientació dels estudiants. Aquest curs més de 2.400 estudiants de Catalunya han participat  en diverses activitats d’orientació professional. Durant el curs, han tingut lloc en aquest territori 70 accions relacionades amb la connexió dels adolescents amb el món professional, incloent-hi visites a empreses, xerrades amb professionals voluntaris o l’accés a la plataforma de recursos d’orientació en línea “Profesionales Que Inspiran”, que compta amb més de 60 experiències reals de diferents professions i itineraris formatius.

L’esdeveniment, que ha tingut lloc a l’Atrium Viladecans, ha comptat amb la participació de l’alcalde del municipi, Carles Ruiz Novella, qui ha explicat: “L’Ajuntament ha fet un gran esforç per millorar els resultats educatius, i gràcies al treball amb ambdues fundacions s’han aconseguit grans rèdits, els quals beneficiaran als joves i a la seva qualitat de vida”.

Per la seva banda, Clara Bassols, directora de la Fundació Bertelsmann, ha subratllat el paper i la importància del CEAP. “Aquesta figura, totalment necessària, possibilitarà que els joves puguin triar millor el seu futur professional”. Així mateix, ha destacat l’aposta d’entitats i centres educatius per l’orientació.

Per últim, Beatriz Morilla, directora de la Fundació Empieza Por Educar, ha assenyalat: “Aquest projecte té l’objectiu d’aconseguir que cada vegada siguin menys els joves que deixin de banda la seva formació”. Del mateix mode, ha clamat per la igualtat d’oportunitats, defensant que l’origen d’una persona no hauria de condicionar el seu futur laboral.

Un acte per posar en valor la col·laboració entre centres educatius, ajuntaments, entitats i altres organitzacions com a motor de l’orientació

Manel Merino, director de l’Institut Torre Roja de Viladecans ha explicat les claus d’una orientació sostenible i renovable. A continuació, ha tingut lloc un diàleg sobre la importància de la col·laboració entre els diferents agents, en el que han participat Roser Cervera, subdirectora general de Noves Oportunitats del Departament d’Educació; Gisela Navarro, 2a Tinenta d’Alcalde, presidenta de l’Àmbit de Serveis a la Ciutadania, regidora d’educació i cultura de Viladecans; Xavier Martínez Celorrio, assessor de política educativa de la Diputació de Barcelona; Josep Beltrán Centelles, responsable de Serveis a l’Empresa a la Cambra de Comerç de Terrassa; i  Guillem Salvans, senior project manager Fundación Bertelsmann.

Finalment, ha tingut lloc un debat de la comunitat educativa entorn de l’orientació, que ha comptat amb Carles Cereceda, director Escola Pia de Terrassa; Francisco Sánchez, CEAP de l’Escola Goar de Viladecans; Òscar Biesa, representant de famílies de l’INS de Tarragona; Maria Mota, CEAP del INS Alt Penedès de Vilafranca del Penedès; i  Joaquim de Gispert, project manager Fundació Empieza Por Educar.

Finalment, s’ha donat també veu als alumnes, i s’ha clausurat l’acte a càrrec de Rut Ribas i Martí, directora general de la Direcció General de l’Alumnat, Departament d’Educació.

El valor del treball en xarxa regional és una de les propostes competitives del projecte Xcelence-Escoles Que Inspiren en la seva implementació a Catalunya. Actualment, la iniciativa compta amb el suport de set municipis (Lleida, Terrassa, Granollers, L’Hospitalet de Llobregat, Vilafranca del Penedès, Viladecans i Tarragona) i el Consorci d’Educació de Barcelona, ​​així com més d’una trentena de empreses i patronals com CECOT, COELL, la Cambra de Comerç de Terrassa i de Lleida. El projecte compta amb el finançament de 2,3 milions d’euros per part de J.P. Morgan, i s’emmarca en una iniciativa internacional per valor de 75 milions de dòlars denominada Global Career Readiness Initiative que busca preparar als joves pel futur del treball i impulsar una recuperació econòmica inclusiva. D’aquesta manera Espanya es converteix en un dels 10 llocs globals i el primer d’Europa en rebre inversions sota aquest programa mundial.