Martes, 26 de Septiembre 2023 /#bertelsmannstiftung

La transició verda i digital a Europa: una oportunitat per a Catalunya 

Presentació de l’estudi Technological capabilities and the twin transition in Europe. Opportunities for Regional Collaboration and Economic Cohesion.

Catalunya se situa al capdavant de l’Estat en el desenvolupament de tecnologies verdes i digitals, la denominada Transició Doble o Twin Transition. Juntament amb Madrid, representa el 60% de totes les patents de tecnologies com ara la impressió 3-D, el cloud computing o la ciberseguretat, entre d’altres. Hi ha, però, molt de potencial encara no aprofitat per desenvolupar noves tecnologies verdes i digitals en molts altres territoris de l’Estat. Per exemple, València i Andalusia tenen un gran potencial per desenvolupar-se en aquest àmbit si estableixen una política de cooperació amb d’altres regions, i no només de l’Estat sinó a nivell europeu.  

Per evitar que hi hagi un decalatge cada cop més gran entre regions europees, cal desenvolupar una política de cooperació territorial pensada en termes de complementarietat per aprofitar, així, el valor afegit de cada regió, no només des del punt de vista estrictament econòmic sinó també per una qüestió de cohesió social a Europa.  

Aquestes són algunes de les conclusions de l’estudi Technological capabilities and the twin transition in Europe. Opportunities for Regional Collaboration and Economic Cohesion de la fundació Bertelsmann Stiftung. L’estudi analitza 288 regions europees i identifica el seu potencial per desenvolupar 42 tecnologies necessàries en l’àmbit verd i digital. L’estudi emfasitza la importància de col·laboració interregional a nivell europeu. 

La presentació tindrà lloc el 17 d’octubre de 2023 a les 17.30 h. a l’Auditori Gran de la Universitat Pompeu Fabra (Campus de la Ciutadella).  

L’acte comptarà amb la participació d’experts de la Bertelsmann Stiftung, experts internacionals en l’àmbit de la transició digital i tecnològica, representants de empreses i hubs tecnològics ubicats a Catalunya i dels principals representants polítics d’aquest àmbit.  

El debat girarà al voltant de les preguntes següents:  

 • Com ha esdevingut Catalunya regió capdavantera en l’àmbit de les tecnologies verda i digital, com detecta l’estudi?  
 • Quines són les polítiques de cooperació amb altres territoris de l’Estat i d’Europa?  
 • Per què és necessària la cooperació entre les regions europees en la denominada Twin Transition?  
 • Per què cal també establir vincles de cooperació amb les regions menys desenvolupades en aquests àmbits?  

L’acte està organitzat per la Bertelsmann Stiftung, la Fundació Bertelsmann i l’Institut Barcelona d’Estudis Internacionals (IBEI).  

Agenda:  

17:30 – 17:45 Benvinguda institucional 

 • Jacint Jordana, director de l’Institut Barcelona d’Estudis Internacionals (IBEI) i catedràtic de Ciència Política i de l’Administració a la Universitat Pompeu Fabra (UPF).  
 • Clara Bassols, directora de la Fundació Bertelsmann
 • Manuel Szapiro, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona
 • Hble. Sra. Meritxell Serret, consellera d’Acció Exterior i Unió Europea de la Generalitat de Catalunya

17.45 -18.00 Presentació del programa El Futur d’Europa, de la Bertelsmann Stiftung, i de l’estudi Technological capabilities and the Twin Transition in Europe. Opportunities for Regional Collaboration and Economic Cohesion  

 • Dr. Malte Tim Zabel, Co-Director del programa El Futur d’Europa. Bertelsmann Stiftung 
 • Nathan Crist, Project Manager del programa l’Economia d’Europa. Bertelsmann Stiftung  

18.00-18.20 Un debat amb experts sobre la transició verda i digital   

 • Aina Gallego, professora agregada a la Universitat de Barcelona i investigadora associada sènior a l’IBEI
 • Andrea Noferini, professor associat a la Universitat Pompeu Fabra i professor afiliat a l’IBEI
 • Genís Roca, fundador i president de RocaSalvatella, president de la Fundació puntCAT i director del Postgrau en Transformació Digital de les Organitzacions de la Universitat Pompeu Fabra  
 • Nathan Crist, Project Manager del programa l’Economia d’Europa. Bertelsmann Stiftung

Moderador: Vicent Climent-Ferrando, Fundación Bertelsmann  

18.20-18.45 Debat obert i torn de preguntes   

18.45-18.50  Cloenda  

 • Vicent Climent-Ferrando, Project Manager de la Fundació Bertelsmann  

18.50–19.45 Networking cóctel

Si et vols inscriure a l’esdeveniment, fes-ho aquí.