Miercoles, 28 de Junio 2023 /#orientacionprofesional

Vilafranca del Penedès acull la 2ª reunió del grup de treball per debatre el rol dels Ajuntaments com agents orientadors

Amb el lema ‘El rol dels municipis com agent orientador clau del sistema educatiu’, el grup està constituït per membres d’equips tècnics municipals de les àrees d’educació, joventut, promoció econòmica i inserció laboral de tots aquests ajuntaments.

Vilafranca del Penedès, dimecres 28 de juny de 2023.– En el marc del programa “Xcelence-Escoles que inspiren”, una iniciativa impulsada per la Fundació Bertelsmann, la Fundació Empieza por Educar i amb la col·laboració de JP Morgan, Vilafranca del Penedès ha acollit la segona reunió del grup de treball sobre orientació i ajuntaments. A la trobada han participat representants de Vilafranca mateix, juntament amb col·legues de Terrassa, Viladecans, Tarragona, Granollers, Castellar del Vallès, Lleida i Girona, que conformen el nucli inicial del grup de treball, el qual busca aprofundir en el paper dels ajuntaments a l’hora d’oferir una orientació acadèmica i professional de qualitat. La reunió va comptar amb la presència de la Roser Cervera, Subdirectora General d’Orientació, Participació i Benestar de l’Alumnat del Departament d’Educació, que va venir acompanyada de la Laura Jiménez, membre del seu equip.

Amb el lema ‘El rol dels municipis com agent orientador clau del sistema educatiu’, el grup està constituït per membres d’equips tècnics municipals de les àrees d’educació, joventut, promoció econòmica i inserció laboral de tots aquests ajuntaments. La nova regidora d’Educació de l’Ajuntament de Vilafranca, Gemma Romeu, ha estat l’encarregada de dur a terme la cloenda de la jornada, destacant els objectius principals del grup de treball: “Aprofundir i posar en valor el paper dels ajuntaments a l’hora d’oferir una orientació acadèmica i professional de qualitat; facilitar l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques entre diferents consistoris compromesos amb l’orientació; i, finalment, recollir tot aquest coneixement i facilitar la seva difusió a través d’una publicació que pugui ser útil per a altres administracions i agents locals”.

La creació del grup de treball sorgeix del programa ‘Xcelence-Escoles Que Inspiren’ que busca situar l’orientació professional en un lloc estratègic als centres i apropar el món educatiu amb el laboral. L’objectiu d’aquest projecte és ajudar als centres educatius a elevar l’orientació a un nivell estratègic dins del centre per oferir una orientació de qualitat als estudiants.

El model promou una orientació sistemàtica i integral, en què col·laboren els diferents agents del centre (equip directiu, equip orientador i docent), així com d’altres (famílies, professionals, antics alumnes). D’aquesta manera, el programa apropa el món educatiu al món laboral mitjançant visites a empreses i xerrades sota la marca específica d’’Empreses que Inspiren’.